industrieel betonnenvloer

Gietvloeren

Gietvloeren zijn populair. Ze geven een interieur een strakke, moderne of industriële uitstraling, mede afhankelijk van de kleur en afwerking van de gietvloer. De vloer wordt letterlijk op de cementdekvloer gegoten en ‘versmelt’ op iedere millimeter met die ondervloer. Dat vergt extra eisen aan de ondervloer:

Zorg dat de cementdekvloer in een hoge sterkteklasse valt

Omdat bovenvloer en ondervloer één geheel zijn, bestaat het risico dat punten doordrukken. Denk bijvoorbeeld aan stoelpoten of hakken. Hoe sterker de cementdekvloer, hoe kleiner dat risico op doordrukken.

Wat te doen om te voorkomen dat de ondervloer gaat scheuren?
Voor bijna elke vloer geldt: als de cementdekvloer gaat scheuren, werkt dat door in de bovenvloer. Die risico’s kun je nooit helemaal uitsluiten, maar je kunt maatregelen nemen om die risico’s tot een minimum te beperken. Omdat die maatregelen voor iedere vloer hetzelfde zijn, hebben we die een eigen pagina gegeven.
Lees hier meer

Ben u heel bewust van het effect van een isolatielaag onder de cementdekvloer
Vaak wordt er een isolatielaag op de betonvloer gelegd. Dat kan inderdaad heel effectief zijn in het isoleren tegen de kou. Ons advies is om die isolatielaag maximaal 5 mm groot te laten zijn. Maakt u die laag dikker, dan wordt de vloer in zijn geheel gevoeliger voor ‘indrukken’. De isolatielaag is namelijk een indrukbare laag. Gaat u de vloer op punten belasten – bijvoorbeeld met stoelpoten – dan bestaat dus het risico op deukjes. Houdt u de isolatielaag kleiner dan 5 mm, dan heeft dat in principe nauwelijks tot geen invloed op die ‘indrukbaarheid’.

venetiaans woonbeton
Venetiaans woonbeton
Respecteer de voorgeschreven droogtijden Dit geldt voor iedere vloer, maar is bij gietvloeren ab-so-luut van toepassing: houd de aanbevolen droogtijd in ere. Over het algemeen geldt een droogtijd van ca 1 week per 10 mm cementdekvloerdikte. Er bestaan verschillende manieren om de droogtijd te verkorten. Je hebt bijvoorbeeld droogtijdversnellers die je aan de mortel toe kunt voegen. Wees gerust: als wij een cementdekvloer leggen, geven we altijd aan hoe lang u het beste kunt wachten voordat u ook de gietvloer gaat leggen.
Pas het opstook- en afkoelprotocol toe als u vloerverwarming hebt In bijna iedere cementdekvloer ligt tegenwoordig vloerverwarming. Met de tendens naar gasloos wonen, zal er alleen maar meer vloerverwarming komen te liggen; ook in oude huizen. Let echter op als u de vloerverwarming voor het eerst inschakelt. De vloer moet nog wennen aan temperatuurverschillen. Om het risico van scheuren te voorkomen, kunt u het beste de officiële richtlijn volgen. Die bevat een protocol voor het opstoken en afkoelen van vloerverwarming.
Belangrijk is in ieder geval dat u tenminste 28 dagen wacht voordat u de vloerverwarming voor het eerst inschakelt. Volgt u daarna het protocol, dan laat u de vloer geleidelijk aan wennen aan warmteverschillen. Dat komt de kwaliteit van de cementdekvloer én de gietvloer ten goede!
Lees alles over de combinatie vloerverwarming en cementdekvloeren
Zorg dat de cementdekvloer vlak is In bestektekeningen worden doorgaans vlakheidsklassen toegewezen aan cementdekvloeren. Je hebt 7 verschillende klassen, waarbij klasse 1 de hoogste klasse is. Klassen 1 en 2 worden in de praktijk zelden vereist; zeker niet in de reguliere woningbouw. Voor de meeste vloeren volstaat vlakheidsklasse 3. Waarom het zo belangrijk is om die klasse te respecteren, zal wel duidelijk zijn. De kwaliteit van een ondervloer kan doordrukken in de kwaliteit van de bovenvloer. Minimale oneffenheden kunnen bij een gietvloer echter geen kwaad. Een gietvloer wordt immers gegoten, waardoor kleine oneffenheden gemakkelijk teniet worden gedaan.

Schade is lastig te herstellen,
maar gelukkig wel te beperken …

Komt er een gietvloer te liggen in je woning, maar heb je nog vragen over de cementdekvloer die daar onder komt te liggen? Bel of mail gerust. Dat is een kleine moeite en kan je heel veel opleveren. Een gietvloer is namelijk een prachtige vloer, maar volg je niet de richtlijnen voor het goed aanbrengen van een cementdekvloer, dan kan een gietvloer ook een erg kwetsbare vloer zijn.

Kom langs

Hoeksehei 10 Erp

Bel ons

of stuur ons een bericht