Pleistervloer gelegd door De Vloerenmakers

Pleistervloeren

Pleistervloeren lijken op gietvloeren. Niet alleen in uiterlijk, ook de manier van leggen is vergelijkbaar. Verschil is dat pleistervloeren nat op nat worden gelegd. Oftewel: zodra de cementdekvloer erin ligt, kan de pleistervloer al worden gelegd. Als allebei de vloeren nog nat zijn, hechten ze beter en krijgt u een veel vastere constructie. Onderstaand verhaal komt dus grotendeels overeen met het verhaal dat op het leggen van gietvloeren gaat.

Wat is een pleistervloer?

De pleistervloer is feitelijk een toplaag die direct bovenop de zandcementvloer wordt aangebracht; nat op nat zoals we dat hierboven al zeiden. Die laag wordt er overheen ‘gepleisterd’. Verschil met de gietvloer is dat de pleistervloer zo mogelijk een nog ruwere uitstraling heeft.
Vroeger waren pleistervloeren vooral populair als vloer voor loodsen en garages, tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ook voor een pleistervloer in de woning; juist vanwege de industriële uitstraling. Vaak wordt de pleistervloer daar nog afgewerkt met een coating of impregneermiddel. Dat maakt de vloer vochtwerend en vuilbestendig.

Waar rekening mee te houden bij het leggen van een cementdekvloer als u voor een pleistervloer kiest:

Zorg dat de cementdekvloer in een hoge sterkteklasse valt
Omdat pleistervloer en cementdekvloer één geheel worden, bestaat het risico dat punten doordrukken. Denk bijvoorbeeld aan stoelpoten of hakken. Hoe sterker de cementdekvloer, hoe kleiner dat risico op doordrukken; en hoe kleiner de kans op beschadigingen.

Wat te doen om te voorkomen dat de ondervloer gaat scheuren?
Voor bijna elke vloer geldt: als de cementdekvloer gaat scheuren, werkt dat door in de bovenvloer. Die risico’s kun je nooit helemaal uitsluiten, maar je kunt maatregelen nemen om die risico’s tot een minimum te beperken. Omdat die maatregelen voor iedere vloer hetzelfde zijn, hebben we die een eigen pagina gegeven. Lees hier meer

Ben u heel bewust van het effect van een isolatielaag onder de cementdekvloer
Vaak wordt er een isolatielaag op de betonvloer gelegd. Dat kan inderdaad heel effectief zijn in het isoleren tegen de kou. Ons advies is om die isolatielaag maximaal 5 mm groot te laten zijn. Maakt u die laag dikker, dan wordt de vloer in zijn geheel gevoeliger voor ‘indrukken’. De isolatielaag is namelijk een indrukbare laag. Gaat u de vloer op punten belasten – bijvoorbeeld met stoelpoten – dan bestaat dus het risico op deukjes. Houdt de isolatielaag kleiner dan 5 mm, dan heeft dat in principe nauwelijks tot geen invloed op die ‘indrukbaarheid’.

Donkere pleistervloer of pleisterlaag

Respecteer de voorgeschreven droogtijden
Hier geldt een belangrijk verschil met gietvloeren. Een smeervloer moet droog zijn om een gietvloer aan te kunnen brengen. Een smeervloer moet juist nog nat zijn als u voor een pleistervloer kiest. De pleistervloer wordt namelijk nat op nat aangebracht, als een toplaag van de cementdekvloer. Zodra de pleistervloer is gelegd, geldt over het algemeen een droogtijd van ca 1 week per 10 mm vloerdikte. Kunt u de droogtijd verkorten? Ja. Er bestaan droogtijdversnellers. Die kunnen wij aan de mortel toevoegen. Heeft u daar vragen over? Bel gerust. En wees gerust: als wij een cementdekvloer leggen, geven we altijd aan hoe lang u het beste kunt wachten voordat de combinatie cementdekvloer – pleistervloer droog zal zijn.

Pas het opstook- en afkoelprotocol toe als u vloerverwarming hebt
In bijna iedere cementdekvloer ligt tegenwoordig vloerverwarming. Met de tendens naar gasloos wonen, zal er alleen maar meer vloerverwarming komen te liggen; ook in oude huizen. Let echter op als u de vloerverwarming voor het eerst inschakelt. De vloer moet nog wennen aan temperatuurverschillen. Om het risico van scheuren te voorkomen, kunt u het beste de officiële richtlijn volgen. Die bevat een protocol voor het opstoken en afkoelen van vloerverwarming. Belangrijk is in ieder geval dat u tenminste 28 dagen wacht voordat u de vloerverwarming voor het eerst inschakelt. Volgt u daarna het protocol, dan laat u de vloer geleidelijk aan wennen aan warmteverschillen. Dat komt de kwaliteit van de cementdekvloer én de gietvloer ten goede!
Lees alles over de combinatie vloerverwarming en cementdekvloeren

Zorg dat de cementdekvloer vlak is
In bestektekeningen worden doorgaans vlakheidsklassen toegewezen aan cementdekvloeren. Je hebt 7 verschillende klassen, waarbij klasse 1 de hoogste klasse is. Klassen 1 en 2 worden in de praktijk zelden vereist; zeker niet in de reguliere woningbouw. Voor de meeste vloeren volstaat vlakheidsklasse 3.
Waarom het zo belangrijk is om die klasse te respecteren, zal wel duidelijk zijn. De kwaliteit van een ondervloer kan doordrukken in de kwaliteit van de bovenvloer. Minimale oneffenheden kunnen bij een pleistervloer echter geen kwaad. Een pleistervloer wordt immers gegoten, waardoor kleine oneffenheden gemakkelijk teniet worden gedaan.

Betonlook pleistervloer

Schade is lastig te herstellen,
maar gelukkig wel te beperken …

Kiest u voor een pleistervloer, maar heeft nog vragen over de cementdekvloer die daar onder komt te liggen? Bel of mail gerust. Dat is een kleine moeite en kan u heel veel opleveren. Een pleistervloer is namelijk een prachtige vloer, maar volgt u niet de richtlijnen voor het goed aanbrengen van een cementdekvloer, dan kan een pleistervloer ook een erg kwetsbare vloer zijn.

Kom langs

Hoeksehei 10 Erp

Bel ons

of stuur ons een bericht