Hoe wordt een cementdekvloer gelegd?

Het leggen van de cementdekvloer zelf ziet er vervolgens in grote lijnen als volgt uit:

1. Materieel in orde brengen en het precieze aantal m2 nameten
Het kan zijn dat we eerst een hechtlaag aanbrengen of de ondervloer bevochtigen. Dat hangt van de ondergrond af. We willen namelijk dat de cementdekvloer perfect hecht met die ondervloer.

Hechtlaag aanbrengen voordat de cementdekvloer gelegd gaat worden

2. Aanbrengen cementdekvloermortel
We leggen de mortel in banen aan. Dat doen we direct op de gewenste hoogte. Daarvoor gebruiken we onder meer een hoogtemeter. Is het nodig dat de randen extra worden geïsoleerd, dan doen we dat gelijktijdig met het inbrengen van de mortel.

De eerste baan mortel wordt op gewenste hoogte aangebracht
3. We vullen de ruimtes tussen de banen op
Ook de ruimtes tussen de banen vullen we nu met cementdekvloermortel; op de juiste hoogte uiteraard weer. Dit kan op verschillende manieren gebeuren: mechanisch of handmatig met een spaan. Dat hangt weer van de situatie af.
Ruimtes tussen de banen worden op de juiste hoogte opgevuld
4. We draaien de toplaag dicht.
Dat doen we met een vlindermachine, tenzij de situatie zodanig is dat we deze machine niet kunnen hanteren. Dan doen we het handmatig. Het dichtdraaien van de toplaag is het gladmaken van de toplaag van de vloer.
5. We ruimen op.
De vloer ligt er. Wij zijn klaar. We ruimen op – het zou fijn zijn als u een kuip of iets dergelijks heeft waar we restanten mortel, zand en cement kunnen achterlaten – en we doen nog een bak koffie (nog een tip ?). Heel veel plezier met de vloer!

Wilt u nog meer weten?

Wat is een cementdekvloer?

Een cementdekvloer bestaat uit zand en cement. Vandaar ook wel eens de benaming zandcementvloer. Nog een andere benaming is die van smeervloer. De vloer wordt namelijk machinaal gestort, maar nog altijd handmatig met een spaan vlak gestreken. Hij wordt dus gesmeerd. De kwaliteit van zo’n smeervloer hangt dan ook nauw samen met het vakmanschap van de vloerensmeerder.

Is iedere cementdekvloer hetzelfde?

Nee. Sowieso vraagt elk type vloer om een andere samenstelling van het zand en cement. Een houten vloer vraagt om een andere zandcementvloer dan een pvc-vloer, gietvloer, tegelvloer, enz. Komt er vloerverwarming te liggen? Wat moet de trekkracht van de vloer zijn? Welke risico’s op scheurvorming zijn er? De antwoorden op die vragen bepalen mede de samenstelling van de zandcementvloer.

Kun je een zandcementvloer in eigen beheer laten leggen?

Ja. Sterker nog: dat gebeurt steeds vaker. Zelfbouwers nemen voor een deel de regie van de bouw over van de aannemer. Maar juist daarom proberen we op deze site goed uit te leggen wat er bij het leggen van een zandcementvloer komt kijken. En juist daarom ook hopen we dat je belt als je vragen hebt. Want als die ondervloer niet perfect is, zul je ook nooit een perfecte bovenvloer krijgen.

Kom langs

Hoeksehei 10 Erp

Bel ons

of stuur ons een bericht