De Cementdekvloer

alles over de vloer onder de vloer

vloeren

Wat is een cementdekvloer?

Wat is een cementdekvloer? Om dat uit te leggen is het handig om eerst te vertellen hoe een vloer is opgebouwd. Een vloer bestaat uit drie lagen:

Een draagvloer

Dat is de ondergrond. Meestal is dat een betonvloer. Die is zelden geschikt om daar direct een vloer op te leggen. Die vloer ligt meestal nog niet op de juiste hoogte en is verre van egaal.

Een cementdekvloer

Dat is de vloer die bovenop de draagvloer komt te liggen. Deze vloer moet zo strak zijn als een biljartlaken. Vergelijk dat met een gazon of terras. Ook daar moet de ondergrond egaal zijn. Anders voel je bobbels in het gras of gaan stenen verzakken. Bij een vloer gebeurt dat ook als de cementdekvloer niet goed is gelegd of de verkeerde samenstelling heeft.

 

De bovenvloer

Dat is de zichtvloer. De vloer die bij u in huis komt te liggen. Dat kunnen tegels zijn, een gietvloer, een houten vloer, tapijt, pvc, enz.

betonvloer met vloerverwarming ligt klaar voor cementdekvloer
Vloerenpot om cementdekvloeren mortel binnen te krijgen
Materialen die een vloerenlegger nodig heeft voor de uitvoering van zijn werk
inwassen of ondergrond bevochtigen voor aanleg smeervloer

Wilt u nog meer weten?

Wat is een cementdekvloer?

Een cementdekvloer bestaat uit zand en cement. Vandaar ook wel eens de benaming zandcementvloer. Nog een andere benaming is die van smeervloer. De vloer wordt namelijk machinaal gestort, maar nog altijd handmatig met een spaan vlak gestreken. Hij wordt dus gesmeerd. De kwaliteit van zo’n smeervloer hangt dan ook nauw samen met het vakmanschap van de vloerensmeerder.

Is iedere cementdekvloer hetzelfde?

Nee. Sowieso vraagt elk type vloer om een andere samenstelling van het zand en cement. Een houten vloer vraagt om een andere zandcementvloer dan een pvc-vloer, gietvloer, tegelvloer, enz. Komt er vloerverwarming te liggen? Wat moet de trekkracht van de vloer zijn? Welke risico’s op scheurvorming zijn er? De antwoorden op die vragen bepalen mede de samenstelling van de zandcementvloer.

Kun je een zandcementvloer in eigen beheer laten leggen?

Ja. Sterker nog: dat gebeurt steeds vaker. Zelfbouwers nemen voor een deel de regie van de bouw over van de aannemer. Maar juist daarom proberen we op deze site goed uit te leggen wat er bij het leggen van een zandcementvloer komt kijken. En juist daarom ook hopen we dat je belt als je vragen hebt. Want als die ondervloer niet perfect is, zul je ook nooit een perfecte bovenvloer krijgen.

Kom langs

Hoeksehei 10 Erp

Bel ons

of stuur ons een bericht