Leggen van een smeervloer of cementdekvloer

Wat kost een cementdekvloer?

“Ik heb een vloertje nodig. Wat kost dat?”

Telefoontjes met die vraag krijgen we bijna iedere dag. En iedere dag proberen we dan weer uit te leggen dat het ene ‘vloertje’ het andere niet is. Dan beginnen we vragen te stellen? Over type vloerverwarming, soort vloer dat er bovenop komt te liggen, over druksterkte, dilataties, enz. En pas als we alle informatie hebben, kunnen we een prijsje maken.

 

Vaak verwarren die vragen mensen in eerste instantie

Hoezo hebben wij zo veel informatie nodig? Het gaat ‘maar’ om een smeervloertje. En dat is nu juist het hele punt: dat je de vloer wegstopt onder het tapijt, tegels, pvc, een gietvloer of een andere willekeurige vloer wil niet zeggen dat die vloer er niet toe doet. Zo’n smeervloer is niet alleen opvulling. Het is de basis.

 

Uiteindelijk begrijpen ze ons

Want het is heel simpel: de kwaliteit van de cementdekvloer bepaalt de uiteindelijke uitstraling van je vloer. Iedere oneffenheid in de zandcementvloer kan doorwerken in de vloer. Is de samenstelling zand/cement niet optimaal, dan kan de cementdekvloer gaan scheuren en zie je dat terug in de vloer. Datzelfde geldt als de zandcementvloer niet droog is wanneer je de vloer gaat leggen. En ja, die droogtijd hangt weer samen met de samenstelling en situatie. En dan hebben we het nog even niet over de kwaliteit van leggen. Als de zandcementvloer niet 100% goed ligt, heeft degene die de vloer komt leggen daar gegarandeerd last van. Want een vloerensmeerder kan afwijkingen nog corrigeren, een vloerenlegger kan dat niet meer …

 

Iedere zandcementvloer is uniek!

En dus kunnen we geen standaard prijsje afgeven op basis van het aantal vierkante meters alleen. Wees dan ook voorbereid: als je ons belt voor een prijs ‘voor een vloertje’, dan duurt zo’n gesprek vaak wat langer dan je had ingepland ?
Maar … dan weet je wel zeker dat je een prijs krijgt voor wat je nodig hebt!

 

Wilt u nog meer weten?

Wat is een cementdekvloer?

Een cementdekvloer bestaat uit zand en cement. Vandaar ook wel eens de benaming zandcementvloer. Nog een andere benaming is die van smeervloer. De vloer wordt namelijk machinaal gestort, maar nog altijd handmatig met een spaan vlak gestreken. Hij wordt dus gesmeerd. De kwaliteit van zo’n smeervloer hangt dan ook nauw samen met het vakmanschap van de vloerensmeerder.

Is iedere cementdekvloer hetzelfde?

Nee. Sowieso vraagt elk type vloer om een andere samenstelling van het zand en cement. Een houten vloer vraagt om een andere zandcementvloer dan een pvc-vloer, gietvloer, tegelvloer, enz. Komt er vloerverwarming te liggen? Wat moet de trekkracht van de vloer zijn? Welke risico’s op scheurvorming zijn er? De antwoorden op die vragen bepalen mede de samenstelling van de zandcementvloer.

Kun je een zandcementvloer in eigen beheer laten leggen?

Ja. Sterker nog: dat gebeurt steeds vaker. Zelfbouwers nemen voor een deel de regie van de bouw over van de aannemer. Maar juist daarom proberen we op deze site goed uit te leggen wat er bij het leggen van een zandcementvloer komt kijken. En juist daarom ook hopen we dat je belt als je vragen hebt. Want als die ondervloer niet perfect is, zul je ook nooit een perfecte bovenvloer krijgen.

Kom langs

Hoeksehei 10 Erp

Bel ons

of stuur ons een bericht