Smeervloer met waterpas leggen

Hoe voorkomt u dat de smeervloer gaat scheuren?

Als de cementdekvloer gaat scheuren, is het risico groot dat u dat terugziet in de bovenvloer. Zeker als die bovenvloer één is met de ondervloer. Dat is onder meer het geval bij een gietvloer, pleistervloer, tegelvloer en een houten vloer die met de ondervloer is verlijmd.

Hoe voorkomt u dat die smeervloer gaat scheuren?

Heel eerlijk: helemáál uitsluiten dat de cementdekvloer gaat scheuren, kunnen we niet. Er zijn te veel factoren die daar invloed op hebben. Maar laten we u vooral gerust stellen: kleine scheurtjes zullen niet perse doorwerken in uw bovenvloer en zijn dus ook niet per definitie verontrustend. Toch adviseren wij om de volgende maatregelen te nemen; om in ieder geval het risico op scheurvorming tot een minimum te beperken:

Zorg voor dilataties
Dilataties zijn scheidingen in de vloer die het werken van de vloer op vangen. Ze geven de vloer letterlijk ruimte om uit te zetten. Vaak worden dilataties in een cementdekvloer aangebracht bij de overgang van de ene naar de andere kamer. Maar is een ruimte relatief groot, dan kan het al raadzaam zijn om ook die ruimte zelf al op te splitsen met een dilatatievoeg.

Verwerk een wapeningsnet in de cementdekvloer

Een wapeningsnet is een rooster van glasvezels of staaldraad. Als u dat wapeningsnet in de cementdekvloer verwerkt, maakt dat de vloer extra sterk. Kwalitatief doen wapeningsnetten van glasvezels of staaldraad (en dan met name de 2 mm dikke staaldraad) overigens niet voor elkaar onder. Toch werken wij het meest met glasvezelwapeningsnetten. Die hebben wat ons betreft een aantal voordelen ten opzichten van staaldraad netten:

• Glasvezelwapeningsnetten zitten op rol. Dat maakt ze gemakkelijker te transporteren en te knippen.

• Glasvezels roesten niet. Ook staaldraad netten kun je bewerken om roestvorming tegen te gaan, maar glasvezels hebben die extra bewerking niet nodig. Is het erg dat een staaldraad gaat roesten? Niet perse. Het doet geen afbreuk aan de sterkte van het net, maar het risico bestaat dat het roest vlekjes geeft in bijvoorbeeld de gietvloer of natuursteentegels.

Let op: komt er een natuursteenstegel op de cementdekvloer te liggen, kies dan sowieso niet voor staaldraad met roestvorming. Het risico is groot dat die roest zal doortrekken in de bovenvloer en lelijke, bruine vlekken in de natuursteen geeft. 

Leg na het smeren een folie op de cementdekvloer

Een cementdekvloer heeft vocht nodig om uit te harden. Daarom ook voeg je water toe. Dat is onderdeel van de materie ‘cement’. Legt u na het smeren een folie op de cementdekvloer, dan houdt die vloer het vocht vast. Dat levert per definitie een betere vloer op. Gemiddeld kunt u na zo’n twee weken het folie er weer af halen. Let wel: de tijd dat het folie op de cementdekvloer ligt, telt officieel niet mee als droogtijd.

Verwerk een plastificerende hulpstof in de cementdekvloer

Het toevoegen van plastificerende hulpstoffen heeft verschillende voordelen:

• Toeslagmiddelen voor vloerverwarming worden door de hulpstoffen vervangen.

• De hulpstoffen geven een betere vloerverdichting. Oftewel: ze maken de vloer ‘vaster’.

• Dit sluit aan bij het vorige puntje: als de cementvloer ‘vaster’ is, sluit de gietvloer daar beter op aan.

• De risico’s van scheur- en holtevorming in de cementdekvloer worden door de hulpstoffen geminimaliseerd.

• Door de hulpstoffen wordt de mortel beduidend sterker en resulteert in een hogere druksterkte en buigtreksterkte.

Welke vloer komt er op de smeervloer te liggen?

Bovenstaand hebben we enkele maatregelen opgesomd die we kunnen nemen om risico’s van scheuren te beperken. Afhankelijk van de vloer die er op de smeervloer komt te liggen, gelden aanvullende eisen. Die leest u op de volgende pagina’s:

Gietvloer

Pleistervloer

Houten vloer

Tegelvloer

Tapijt, pvc of laminaat

Heeft u vragen over het beperken van scheurvorming?

Bel of mail gerust. Het is belangrijk dat u straks de vloer krijgt zoals u die voor ogen heeft. Daar betaalt u immers ook voor. Maar dan is het ook belangrijk dat de basis al in orde is; oftewel: de zandcementdekvloer. Je ziet hem niet, maar hij is onlosmakelijk onderdeel van uw bovenvloer.

Wilt u nog meer weten?

Wat is een cementdekvloer?

Een cementdekvloer bestaat uit zand en cement. Vandaar ook wel eens de benaming zandcementvloer. Nog een andere benaming is die van smeervloer. De vloer wordt namelijk machinaal gestort, maar nog altijd handmatig met een spaan vlak gestreken. Hij wordt dus gesmeerd. De kwaliteit van zo’n smeervloer hangt dan ook nauw samen met het vakmanschap van de vloerensmeerder.

Is iedere cementdekvloer hetzelfde?

Nee. Sowieso vraagt elk type vloer om een andere samenstelling van het zand en cement. Een houten vloer vraagt om een andere zandcementvloer dan een pvc-vloer, gietvloer, tegelvloer, enz. Komt er vloerverwarming te liggen? Wat moet de trekkracht van de vloer zijn? Welke risico’s op scheurvorming zijn er? De antwoorden op die vragen bepalen mede de samenstelling van de zandcementvloer.

Kun je een zandcementvloer in eigen beheer laten leggen?

Ja. Sterker nog: dat gebeurt steeds vaker. Zelfbouwers nemen voor een deel de regie van de bouw over van de aannemer. Maar juist daarom proberen we op deze site goed uit te leggen wat er bij het leggen van een zandcementvloer komt kijken. En juist daarom ook hopen we dat je belt als je vragen hebt. Want als die ondervloer niet perfect is, zul je ook nooit een perfecte bovenvloer krijgen.

Kom langs

Hoeksehei 10 Erp

Bel ons

of stuur ons een bericht