Hieronder ziet u de veelgestelde vragen, mocht u vragen hebben die hieronder niet worden beantwoord, neem dan gerust contact met ons op!

Wanneer is de cementdekvloer droog?

Meer informatie

Vaak wordt gezegd dat dit 1 week per cm vloerdikte is. Toch klopt dit niet helemaal. De officiele berekening is vloerdikte x vloerdikte x 1,6. Dus bij een cementdekvloer van 7cm geldt een droogtijd van 7 x 7 x 1,6 = ca. 78 dagen. Dus dat is ruim 11 weken! En ook dat kan  afwijken, omdat het afhankelijk is van de weersomstandigheden en ruimtetemperaturen.

Én gelukkig kun je de droogtijd verkorten door het gebruiken van droogtijdversnellers. 

Gebruik nooit (!) bouwblasers, hete luchtkannonen of andere ontvochtigers binnen 28 dagen na het leggen!! Want dit leidt onherroepelijk tot, in ieder geval, meer scheurvorming. Om over eventuele andere bijwerkingen nog maar te zwijgen.

Wanneer kan ik op de cementdekvloer lopen?

Meer informatie
Voor enkel de nabehandeling kan dit al ca. 48 uur na het leggen van de cementdekvloer. Voor andere doelstellingen raden we minimaal 5 dagen aan alvorens de vloer te betreden. Deze hoeft dus niet helemaal droog te zijn om er al overheen te kunnen lopen. Wel is het advies om de vloer gedurende de droogtijd minimaal te belasten en geen materialen over de vloer te verslepen of zware materialen op de vloer te plaatsen.

Wanneer kan ik de cementdekvloer belasten?

Meer informatie
Daar kunnen we geen eenduidig antwoord op geven. Dat hangt uiteraard van de belasting zelf af. Bovendien kunt u met droogtijdversnellers de reactietijd van de vloer versnellen en de vloer dus ook eerder zwaar belasten.
Over het algemeen geldt dat de cementdekvloer na 28 dagen op volledige druksterkte is. De vloer kan dan in principe zwaar worden belast. Eerder zwaarder belasten kan, maar alleen als er isolatieplaten boven op de vloer liggen; al dan niet in combinatie met houten planken. Die gaan de puntbelasting tegen en voorkomen of beperken indrukken van de cementdekvloer.

Is het verstandig om losse (glas)vezels toe te voegen aan

de cementdekvloer?

Meer informatie

Nee. Dat raden wij af. Voor de goede orde: we hebben het dus over losse vezels. Wapeningsnetten van glasvezel raden wij juist wel aan. Zij beperken de risico’s op scheurvorming en verhogen de buigtreksterkte bij isolatie-ondervloeren. Zie ook de pagina scheurvorming beperken.

Waarom geen losse vezels? Losse vezels leveren inderdaad een kleine bijdrage aan het verminderen van de krimp in de ‘groene fase’ van de vloer. Verder is niet bewezen dat ze ook werkelijk een positief effect hebben op de kwaliteit van de cementgebonden dekvloer. Wel is aangetoond dat kunststofvezels de verwerking van cementspecie negatief beïnvloeden. Voor ons reden om het gebruik van losse vezels af te raden. Daarmee volgen wij overigens het advies van het Bedrijfschap Afbouw (tegenwoordig Technisch Bureau Afbouw).

Kan ik mijn cementdekvloer combineren met vloerverwarming?

Meer informatie

Ja, dat kan prima. Wel raden wij u aan om met aantal zaken rekening te houden. Op deze pagina leest u meer over de combinatie cementdekvloer en vloerverwarming.

Wanneer kan ik het opstook- en afkoelprotocol voor de vloerverwarming toepassen?

Meer informatie

Dat kunt u 28 dagen na het leggen van de cementdekvloer toepassen. Zijn droogtijdversnellers gebruikt, dan gelden aangepaste tijden. Meer informatie over dit protocol vindt u op de pagina over vloerverwarming. Heeft u aanvullende vragen? Dan mag u uiteraard altijd bellen of mailen.

Kan ik zorgen dat de vloer de warmte nóg beter geleidt?

Meer informatie

Ja, dat kan zeker. Op twee manieren:

Via toevoegmiddelen
Lucht isoleert en geleidt niet. Kunst is dus om zo min mogelijk lucht in de vloer te hebben. Een toevoegmiddel geeft een smeuïgere mortel. Dat maakt de cementdekvloer dichter.

Via plastificerende hulpstoffen
Die hebben in eerste instantie hetzelfde effect als het toevoegmiddel, maar heeft nog meer positieve effecten; bijvoorbeeld als u een zwevende cementdekvloer legt (cementdekvloer op een isolatielaag gelegd) of bij gevoelige eindafwerkingen, zoals pleistervloeren en gietvloeren). Soms kunnen plastificerende hulpstoffen ook een toegevoegde waarde hebben als de cementdekvloer wat minder dik is. Wilt u daar meer over weten? Bel of mail dan.

Moet ik randisolatie plaatsen?

Meer informatie
Dat hangt af met name af de vloeropbouw:

Wordt de cementdekvloer zwevend gelegd (op isolatie meer dan 5mm dikte)? Dan is het antwoord standaard: ja. Dan moet u randisolatie plaatsen.

Wordt de cementdekvloer losliggend gelegd op folie (minder dan 5mm dikte)? Zelfde verhaal. Ook dan moet u randisolatie plaatsen.

Wordt de cementdekvloer hechtend aan de ondervloer aangebracht? Dan raden wij aan alleen randisolatie te plaatsen als er ook in de ondervloer randisolatie is aangebracht. Dit is ongeacht of er wel of niet vloerverwarming ligt.

En natuurlijk zijn er ook weer uitzonderingen. Heeft u bijvoorbeeld gipswanden of een houtskeletbouw? Die trekken vocht aan. En dan gelden weer andere normen. U doet er goed aan altijd even vooraf te informeren of het raadzaam is om randisolatie te plaatsen. In de regel kunnen wij u daar direct antwoord op geven.

Bel of mail gerust.

Kom langs

Hoeksehei 10 Erp

Bel ons

of stuur ons een bericht