Cementdekvloeren en verwarming

Zijn cementdekvloeren geschikt voor vloerverwarming? Dat is een van de meest gestelde vragen die wij krijgen. Het antwoord luidt: ja. Dat kan eigenlijk altijd. Gelukkig wel, want in nieuwe woningen ligt bijna standaard vloerverwarming en met het overschakelen naar gasloos wonen zullen ook steeds meer bestaande woningen vloerverwarming krijgen.
Maar …
Er is inderdaad een maar. Bij het installeren van vloerverwarming zul je wel degelijk met een aantal zaken rekening dienen te houden. We hebben ze voor u op een rijtje gezet:

Zorg voor voldoende dekking boven de leidingen

Meer informatie

Vloerverwarming kan op verschillende manieren en in verschillende fases van de bouw worden geïnstalleerd. Soms wordt de vloerverwarming op het wapeningsnet of de noppenplaat gelegd, soms wordt zij op de ondervloer vastgemaakt en soms – vooral in bestaande woningen – worden er sleuven gefreesd in de cementdekvloer.
NEN2741 schrijft voor dat er minimaal 20 mm dekvloer bovenop de leidingen of buizen moet liggen als u deze in de cementdekvloer verwerkt. Bij cementdekvloeren met een toplaag wordt dat minimaal 28 mm.
Waarom die dikte? Legt u leidingen of buizen in de cementdekvloer, dan bestaat het risico dat die vloer gaat scheuren. Hoe dikker die dekvloer, hoe geringer het risico dat die scheurvorming doorwerkt in de bovenvloer.
Lees ook: Wat kunt u doen om scheurvorming te voorkomen?

Heeft u te weinig ruimte om vloerverwarming te leggen?

Meer informatie
Wilt u vloerverwarming, maar heeft u bijvoorbeeld niet de ruimte om daar nog eens een 20 mm dikke dekvloer op te leggen, zoals NEN2741 dat voorschrijft? Misschien bieden speciale renovatieslangen dan uitkomst? Deze zijn net iets dunner. Door ze wat dichter tegen elkaar aan te leggen dan reguliere slangen, zorgt u dat de vloer en uw woning waarschijnlijk toch voldoende warm worden.
Een ander alternatief is elektrische vloerverwarming. Dit zijn flinterdunne vloerverwarmingsmatten die u bovenop de cementdekvloer legt. Hoe dichter ze tegen de vloerbedekking aanliggen, hoe efficiënter de warmteafgifte. Vaak worden deze matten afgegoten met een egalisatiemiddel.

Plaats een wapeningsnet bovenop de vloerverwarming

Meer informatie

Komen de leidingen op de isolatielaag te liggen of kruisen leidingen elkaar, plaats dan een wapeningsnet bovenop de vloerverwarming. Zeker als er later een ‘gevoelige’ vloer wordt gelegd, zoals een gietvloer of pleistervloer. Het maakt de constructie sterker en beperkt de scheurvorming. Hoe dikker het wapeningsnet en hoe kleiner de mazen ervan zijn, zoveel beter het effect ervan.

Volg het opstook- en afkoelprotocol

Meer informatie

Kiest u voor vloerverwarming, dan gaat u warmte door uw bovenvloer heen sturen. Die vloer moet echter wel de kans krijgen om daar aan te wennen. Krijgt hij te veel warmte ineens te verwerken, dan kan dat tot onherstelbare schade leiden; zoals scheuren. Hoe u uw vloer laat wennen aan warmteverschillen? Dat leest u dus in het protocol. Goed om hier vast te melden: start dit protocol 28 dagen nadat de cementdekvloer is gelegd (er geldt een aangepast protocol voor cementdekvloeren met droogtijdversnellers). Herhalen van het protocol is geen overbodige luxe. Hoe meer u de vloer geleidelijk aan laat wennen
aan warmteverschillen, hoe sterker en mooier de vloer wordt.

Hoge temperaturen? Kies voor isolerende mantelbuizen

Meer informatie

Algemeen wordt afgeraden om de temperaturen in de leidingen op te laten lopen tot boven de 40 graden Celsius. Ontkomt u daar niet aan? Leg de leidingen dan iets verder uit elkaar. Uw leverancier van vloerverwarming kan u vertellen welke afstand u het beste aan kunt houden.
Alternatief is om mantelbuizen om de leidingen of buizen te wikkelen. Die hebben een isolerende werking.

Wilt u meer weten over de combinatie cementdekvloeren en vloerverwarming? Neem dan gerust contact op met De Vloerenmakers met de gegevens hieronder.

Kom langs

Hoeksehei 10 Erp

Bel ons

of stuur ons een bericht