Smeervloer, afwerkvloer, dekvloer, zandcementvloer, cementdekvloer. Wat is het verschil?

Een cementdekvloer kent vele benamingen die door de jaren heen veel gebruikt zijn. Maar praten we dan wel over hetzelfde? Want hoe vervelend is het om iets te krijgen wat je niet bedoeld had!

Uitleg benamingen:

1. Smeervloer
Een smeervloer is exact hetzelfde als een cementdekvloer. Waar het tegenwoordig ook mechanisch kan, werd vroeger de cementdekvloer handmatig gespaand. Dit spanen werd ook wel smeren genoemd. Zo ontstond als snel de naam smeervloer. Het heeft dus niks te maken met ‘smeer’ toevoegen, of dat ze hem snel ‘gesmeerd’ zijn. Nee, de smeervloer is dus handmatig gelegd!

2. Afwerkvloer
De afwerkvloer kan exact hetzelfde zijn als een cementdekvloer. Toch kan de benaming afwerkvloer ook voor andere soorten vloeren bedoeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan een anhydrietvloer, hout of beton. Waarom de benaming zo ontstaan is? Omdat dit de vloer is waar later de afwerking op komt te liggen. Of zou het zijn omdat je voor het netjes aanbrengen van de laatste toplaag de vloer netjes moet afwerken? Evengoed is het een algemenere benaming maar kan een afwerkvloer dus ook voor een cementdekvloer gelden. Let daarom goed op wat je werkelijk nodig hebt en wat je aangeboden wordt, anders krijg je misschien een andere afwerkvloer dan verwacht.

3. Dekvloer
Ook de dekvloer kan exact hetzelfde zijn als een cementdekvloer. In een bestek wordt vaak aangegeven om wat voor soort dekvloer het gaat die gelegd wordt. Ook dit kan dus weer verschillend zijn. De benaming dekvloer is dus heel algemeen bedoeld. Ook hier geldt dus: goed opletten om achteraf niet voor verrassingen te komen te staan.

4. Zandcementvloer
Met een zandcementvloer wordt hetzelfde bedoeld als de cementdekvloer. Simpelweg omdat deze voornamelijk uit zand en cement bestaat. Natuurlijk moet er nog water bij, en eventueel nog andere toevoegingen, maar de benaming zandcementvloer beschrijft bijna letterlijk wat het is. Soms wordt er gesproken over zandcementdekvloer. Nog iets specifieker, maar ook hetzelfde. Overigens zegt een zandcementvloer niets over de verhoudingen tussen zand en cement.

5. Cementdekvloer
Cementdekvloer is de algemeen gebruikte term. Daarom gebruiken wij deze benamingen zo veel mogelijk in onze communicatie. Meer informatie over de cementdekvloer zelf, over het leggen van de cementdekvloer, wat de kosten zijn van een cementdekvloer óf dat een cementdekvloer te combineren is met vloerverwarming, vind je terug op onze website.

Samengevat
Heel vaak wordt er over hetzelfde gesproken, maar het kan dus ook zomaar iets anders zijn.
Stel jezelf alvast de volgende vragen en geef je antwoorden erop door aan ons. Alleen dan heb je meer zekerheid dat we over hetzelfde praten en dat je krijgt wat je werkelijk nodig hebt!
– Wat zijn jou wensen?
– Zijn er prestatie-eisen?
– Welke eindafwerking kies je?
Goede vragen die in een nieuw artikel (binnenkort) verder toegelicht gaan worden.

aftelkalender

Wilt u nog meer weten?

Kom langs

Hoeksehei 10 Erp

Bel ons

of stuur ons een bericht